
JAVA Coffee Roasters - Salwador La Joya 250 g





Opis
Październikowa kawa miesiąca od JAVA Coffee Roasters. Ziarno pochodzi od Ignacia Fernandez z farmy La Joya, położonej w podregionie Apaneca - Ilamatepec w Santa Ana w Salwadorze. Gospodarstwo zajmuje 47 ha, a położone jest na wysokości 1.250 m n.p.m. Uprawiana jest tutaj w 100% odmiana Bourbon i drzewka rosną w cieniu innych drzew.
Ignacio podchodzi bardzo innowacyjnie do uprawy kawy i obróbki ziaren. Całość procesu jest bardzo szczegółowo kontrolowana. Partie owoców oddzielane są według dnia zbioru, a następnie podejmowane są decyzje, który proces obróbki, jaki rodzaj fermentacji oraz suszenia będzie zastosowany. Głównym wyznacznikiem jest potencjał danej partii owoców. W przypadku naszej kawy, skórka i miąższ owoców usunięte zostały mechanicznie, a następnie ziarna moczone były w czystej wodzie przez całą noc. Suszenie odbywało się na betonowym patio. Cały etap był starannie kontrolowany, tak aby ziarna suszyły się równomiernie.
Ignacio bardzo dba o środowisko oraz stałe doskonalenie technik zarządzania gospodarstwem, aby działało w zrównoważony sposób. Dba o swoich pracowników tworząc im bezpieczną i miłą atmosferę w pracy. Zapewnia im szkolenia oraz dodatkowe premie za wydajną i dobrze wykonaną pracę. Pracownicy mają również zagwarantowaną opiekę zdrowotną.
Kawa palona jasno. Idealna pod przelew, DRIP V60, Chemex, Aeropress oraz inne przelewowe metody parzenia.
Profil sensoryczny : NUGAT - MIGDAŁY - CZERWONE JABŁKO
Kraj: Salwador
Region: Apaneca, Ahuachapan
Producent: Ignacio Ferdandez
Farma: Finca La Joya
Odmiana botaniczna: Bourbon
Obróbka: Myta
Wysokość: 1250 m n.p.m
Data palenia: 7.10.2021
Dane techniczne
Przeznaczenie | Metody przelewowe / filtr |
Kraj pochodzenia | Salwador |
Opinie o produkcie (0)
