
Good Coffee - Kenia Ndumberi 250 g





Opis
Sok pomarańczony? Fanta? Lemoniada pomarańczowa? Zastanawialiśmy się jak najlepiej opisać smak tej kawy i wszystkie te opcje pasują. Bo właśnie taka jest ta Kenia: pełna soczystych, super słodkich pomarańczy, słodyczy miodu i mlecznej czekolady. Niesamowicie przyjemna i świetna w przelewie, ale również espresso i kawiarce (!!!).
Producentem jest kooperatywa Ndumberi. Jej rolnicy uprawiają kawę na polach położonych na zboczach gór Aberdare, niedaleko stolicy Kenii - Nairobi. Do założonej w 1962 roku Ndumberi Farmers Cooperative Society należy dziś ponad ponad 2600 członków znanych z odpowiedzialnych, zrównoważonyh praktyk. 530 hektarów należących do nich pól ma certyfikację produkcji organicznej i Fair Trade.
Kiedy jest czas zbiorów rolnicy zbierają dojrzałe owoce i sami dostarczają je do stacji obróbki. Po usunięciu skórki i miąższu owoce są fermentowane przez noc w specjalnych zbiornikach, natępnie przebrane i oczyszczone wędrują na platformy do suszenia. Ziarna schną przez 7-15 dni i są oczywiście często obracane, żeby proces suszenia przebiegał równomiernie.
Kooperatywa bardzo dba o jakość upraw, powołała specjalny zespół, który tej jakości pilnuje. Zespół odwiedza rolników i upewnia się, że prowadzą starannie wszystkie czynności konieczne by uzyskać jak najlepsze plony: pielenie, przycinanie krzewów, opryski, nawożenie itp. Zespół doradza rolnikom, pomaga w doborze sadzonek i nasion, a także odwiedza tych, którzy pozrucili uprawę kawy, by przekonać ich do powrotu.Ogromne znaczenie ma też wysoka zapłata, którą rolnicy otrzymują za "dowiezienie" wysokiej jakości i dostarczenie jak najlepszych owoców do stacji obróbki.
Dane techniczne
Przeznaczenie | Metody przelewowe / filtr |
Kraj pochodzenia | Kenia |
Opinie o produkcie (0)
