Darmowa dostawa do Paczkomatu już od 99 zł lub jedyne 5 zł poniżej tej kwoty!

COFFEE PLANT - Kenia Teremuka 250 g

COFFEE-PLANT-KENIA-Teremuka-1.png
  • promocja
Dostępność: brak towaru
Cena: 55,00 zł 59,00 zł 55.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Tegoroczne zbiory w Kenii upłynęły pod znakiem wyższych opadów deszczu oraz brakiem wyraźnie odgraniczonych od siebie pory deszczowej oraz suchej. W rezultacie tegoroczna produkcja była niższa niż przed rokiem, ale jednocześnie jakość ziaren jest zauważalnie wyższa. Tymczasem prezentujemy drugą w tym roku Kenię ze świeżych zbiorów. 

OBRÓBKA – MYTA

Kenia Teremuka pochodzi z klasycznej, i najbardziej popularnej w tym kraju, obróbki na mokro. Oznacza to, że po dostarczeniu wisienek przez rolników do stacji myjącej, są one najpierw ręcznie segregowane, przepuszczane przez depulper, a następnie wrzucane do tanków fermentacyjnych wypełnionych wodą. Następnie po kilkunastu godzinach są one myte, aby pozbyć się pozostałości po wisienkach. Kolejnym etapem jest namaczane i rozkładane na podniesione łoża afrykańskie, wówczas rozpoczyna się proces suszenia. Trwa on od 14 do 21 dni, by uzyskać odpowiednią wilgotność ziarna.

PROFIL SENSORYCZNY

W smaku to kompozycja nut kwiatowych, kandyzowanych pomarańczy, porzeczek i agrestu. Natomiast w aromacie znajdziesz kandyzowane pomarańcze, kwiaty i skórkę z limonki. Kenia Teremuka jest słodka z wyraźną orzeźwiającą, pomarańczową kwasowością, które doskonale się uzupełniają i balansują. Podsumowując kawa ma wysokie i przyjemne body z długim porzeczkowym posmakiem.

SKĄD POCHODZI TO ZIARNO? 

W paczce oprócz typowych odmian SL28 i SL34 znajdziesz także ziarna pochodzące z drzewek Ruiru 11, pochodzące z regionu Nakuru. Owoce zostały dostarczone do stacji myjącej należącej do kooperatywy Teremuka przez rolników kultywujących kawowce na wysokości 2100 m n.p.m. SL28 i SL34 to jedne z najbardziej znanych i cenionych odmian kawy z Afryki. Dzięki czemu ta kawa to prawdziwy sztos oceniony na 89,00 pkt w skali SCA

CZY WIESZ, ŻE? 

Proces obróbki na mokro jest w Kenii zdecydowanie najbardziej popularnym sposobem przetwarzania kawowych wisienek. Wyraźnie ponad 90% produkowanej tam kawy pochodzi właśnie z obróbki na mokro.

Odmiany SL28 oraz SL34 to najbardziej popularne drzewa kawowców z Kenii. Między 1935 a 1939 rokiem w Kenii prowadzone były badania nad wytworzeniem nowych odmian kawowców, które miały być możliwie najbardziej efektywne w uprawie. Badania powierzono firmie Scott Agricultural Laboratories, która spośród 43 różnych próbek wybrała nr 28 oraz 34. I to właśnie stąd wzięły się ich nazwy. 

Ruiru 11 to odmiana botaniczna, która została zaprezentowana dopiero w 1985 roku. Jej nazwa pochodzi od lokalizacji stacji Kenyan Coffee Research, gdzie została ona wyhodowana.   

Kraj pochodzenia ziarna: Kenia
Region: 
Nakuru
Metoda obróbki: 
Washed
Odmiana: 
SL28, SL34, Ruiru
Wysokość upraw: 
2100 m n.p.m.
Punktacja: 
89 pkt. SCA
Profil sensoryczny: AGREST, CZERWONA PORZECZKA, KANDYZOWANE POMARAŃCZE, KWIATY
Data palenia: 28.09.2021

Dane techniczne

Przeznaczenie Metody przelewowe / filtr
Kraj pochodzenia Kenia

Opinie o produkcie (0)

Producenci
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl