Darmowa dostawa do Paczkomatu już od 99 zł lub jedyne 5 zł poniżej tej kwoty!

COFFEE PLANT - Etiopia Cheliche Black Honey 250 g

Dostępność: brak towaru
Cena: 53,00 zł 53.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Etiopia Cheliche to kawa pochodząca z dość nietypowej jak na Etiopię obróbki jaką jest metoda Black Honey. Kawa zachwyci Was pysznymi nutami moreli, papai oraz żółtych owoców. To wyjątkowe ziarno wycenione zostało aż na 88 pkt w skali SCA!

OBRÓBKA – BLACK HONEY

Metoda obróbki honey znajduje się gdzieś pomiędzy klasyczną metodą na mokro (washed) i na sucho (natural). Wiśnie po sortowaniu i odrzuceniu tych z defektami poddaje się procesowi oddzielenia miąższu i skórki od ziarna. Następnie ziarna rozkłada się do suszenia i ponownie dodaje oddzielony wcześniej miąższ. W zależności od tego jak jest go dużo, zależy ostateczna nazwa procesu – od white honey do black honey. W tym wypadku mamy do czynienia z obróbką black honey, a więc do ziarenek trafiło tak dużo miąższu ile tylko się dało.  

PROFIL SENSORYCZNY

Dzięki procesowi suszenia i fermentacji kawowych ziarenek wraz z miąższem, kawa nabrała niesamowitej słodyczy i złożoności. W aromacie szukaj przede wszystkim nut moreli, jaśminu i kandyzowanych owoców. W smaku spodziewaj się żółtych owoców pestkowych, moreli i papai. Etiopia Chelichele Honey ma wysokie body, wysoką słodycz i długi, lekko miodowy aftertaste. 

SKĄD POCHODZI TO ZIARNO?

Etiopia Chelichele Honey to mieszanka lokalnych odmian botanicznych rosnących na wysokości między 1945, a 1970 m n.p.m. Stacja myjąca, z której pochodzi kawa znajduje się w miasteczku Gedeb, w subregionie Worka Chelichele należącym do Yirgacheffe. Tu przeciętna wielkość farmy rolników kultywujących kawę wynosi około 5 hektarów i oprócz drzew kawowca uprawiają oni także produkty żywnościowe aby zmaksymalizować użyteczność uprawianej ziemi. Spróbuj jak smakuje 88 punktowa Etiopia z obróbki black honey.

CZY WIESZ, ŻE? 

“Miodowe” sposoby obróbki w świecie kawy specialty obecne są od wielu lat. Tym niemniej, jeszcze 15 lat temu w Etiopii przetwarzano kawy tylko na mokro lub na sucho. W tej chwili ten trend się powoli zmienia i również w Etiopii zaczyna się eksperymentować z obróbką. Efektem tego jest kawa, którą znajdziesz w naszej paczce z obróbki black honey

Kraj: Etiopia
Odmiana: Heirloom
Profil sensoryczny: Morela, Papaja, żółte owoce
Obróbka: Black Honey
Uprawa: 1950 m n.p.m.
Data Palenia: 12.11.2021

Dane techniczne

Przeznaczenie Metody przelewowe / filtr
Kraj pochodzenia Etiopia

Opinie o produkcie (0)

Producenci
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl