Darmowa dostawa do Paczkomatu już od 99 zł lub jedyne 5 zł poniżej tej kwoty!

Producenci
Promocje
AeroPress
AeroPress
139,00 zł 109,00 zł
Dobra Palarnia Kawy - Gwatemala La Fortuna 250g
Dobra Palarnia Kawy - Gwatemala La Fortuna 250g
45,00 zł 40,00 zł
szt.
JAVA Coffee Roasters - Nikaragua Los Placeres 250 g
JAVA Coffee Roasters - Nikaragua Los Placeres 250 g
45,00 zł 42,00 zł
COFFEE PLANT - Kenia Teremuka 250 g
COFFEE PLANT - Kenia Teremuka 250 g
59,00 zł 55,00 zł

JAVA Coffee Roasters - Brazylia Forca Cafe 250 g

JAVA Coffee Roasters - Brazylia Forca Cafe 250 g
JAVA Coffee Roasters - Brazylia Forca Cafe 250 g

Listopadowa kawa miesiąca z JAVA Coffee. Tym razem palarnia postawiła na mikrolot z Brazylii. Ale nie jest to klasyczna Brazylia jaką znacie! To kawą, która łamie brazylijski stereotyp i pokazuje, że ziarno z Brazylii nie jest nudne. Gotowy napar zaskakuje owocowym smakiem i pełnym body. W profilu sensorycznym znajdziecie czerwone jabłko, żurawinę i nuty kardamonu.

Ziarno pochodzi z plantacji Eliesera Carmelito da Silva, położonej na południowym wschodzie Brazylii. Força Café powstało w celu wzmocnienia pozycji mniejszych farmerów w regionie Minas Gerais. Ruch pomaga gospodarzom lepiej i efektywniej zarządzać swoimi plantacjami. W tegorocznej edycji Força Café, ziarno od Eliesera Carmelito da Silva zostało ocenione najwyżej ze wszystkich kaw.

Pochodzenie: Brazylia
Region: Matas de Minas
Producent: Elieser Carmelito da Silva
Farma: Elieser Carmelito da Silva
Odmiana botaniczna: Catuai 144
Obróbka: Naturalna
Wysokość: 1380 m n.p.m.
Data palenia: 2.11.2021

Dostępność: brak towaru

Cena: 50,00 zł
  • nowość

Good Coffee - Etiopia Bensa Malawo 250 g

Good Coffee - Etiopia Bensa Malawo 250 g
Good Coffee - Etiopia Bensa Malawo 250 g

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez warszawską palarnię Good Coffee Micro Roasters. Palona jasno, idealna do Dripa V60, Chemexa, Kality, AeroPressu oraz innych alternatywnych metod parzenia.

Nazwa kawy - Malawo - pochodzi od słowa miód w języku Sidama. I taka właśnie jest metoda obróbki tego ziarna - Yellow Honey, dość nietypowa jak na ziarno pochodzące z Etiopii. Farma Shantawene zlokalizowana jest w apelacji Sidama, w dystrykcie Bensa. Apelacja Sidama podzielona jest na cztery strefy geograficzne (A, B, C, D), a każda z nich oferuje kawy o specyficznym profilu sensorycznym. Ziarna pochodzące ze strefy A, do której należy Shantawene, cechują się wysoką słodyczą i owocowym posmakiem. W profilu smakowym kawy wyczuwalne są nuty jeżyn, jagód, nektarynek, winogron oraz ciemnej czekolady.

Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Shantawene, Bensa
Metoda obróbki: Yellow Honey
Odmiana: Heirloom
Wysokość upraw: 2000 - 2200 m n.p.m.
Data palenia: 18.10.2021

Dostępność: brak towaru

Cena: 53,00 zł
  • nowość

Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Espresso 250 g

Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Espresso 250 g
Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Espresso 250 g

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015 - Auduna Sorbottena. Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso, kawiarek. Doskonale sprawdzi się również w ekspresach automatycznych. Charakteryzuje się intensywną czekoladowo-orzechową słodyczą oraz niską kwasowością.

Kraj: Brazylia
Region: Minas Gerais
Wysokość: 1050 - 1250 m n.p.m.
Odmiana: Yellow Bourbon
Proces: Pulped natural
Data palenia: 19.10.2021

Dostępność: brak towaru

Cena: 32,00 zł
  • nowość

Coffeelab - Salwador Finca Las Brisas 250 g

Coffeelab - Salwador Finca Las Brisas 250 g
Coffeelab - Salwador Finca Las Brisas 250 g

Świeżutka kawa miesiąca z jednej z najlepszych warszawskich palarni, która przyzwyczaiła nas już też do przepięknych etykiet. Kawa trochę Halloweenowa, trochę jesienna. Pyszna. Piękna. Autorem etykiety jest Tomasz Kaczkowski, łódzki ilustrator, kolorysta a także autor komiksów. Kawa zaś to obłędny Salwador Finca Las Brisas z obróbki naturalnej. W jej smaku możemy wyczuć nuty: cytryny, kwiatów, i czarnej herbaty.

Kawa palona jasno, idealna do dripa V60, Kality, Aeropressu, Chemexa. Najchętniej pijemy ją z klasycznego Hario, ale doskonale sprawdzi się w każdej alternatywnej metodzie parzenia.

Kraj: Salwador
Region: Apaneca-Ilamatepec
Odmiana: PARAINEMA
Obróbka: naturalna
Paleta smaków: cytryny, czarna herbata, nuty kwiatowe
Data palenia: 22.10.2021

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 1 dni

Cena: 54,00 zł
szt.
  • nowość

Hard Beans - Hard Beans - Gwatemala Mario Recinos Filter 250 g

Hard Beans - Hard Beans - Gwatemala Mario Recinos Filter 250 g
Hard Beans - Hard Beans - Gwatemala Mario Recinos Filter 250 g

Gmina Santa Barbara znajduje się w odległości 23 km od miasta Huehuetenango i znana jest jako część regionu, w którym od pokoleń uprawia się kawę.

Zależało nam na znalezieniu transparentnej kawy SHB EP jednej odmiany pochodzącej od konkretnego producenta z konkretnego regionu, aniżeli mieszankę odmian z różnych mikroklimatów. Udało się nam to osiągnąć podczas tegorocznej podróży do Gwatemali, dzięki czemu dziś możemy cieszyć się kawą Mario Recinosa, który ściśle współpracuje z 12 małymi farmerami z tego szczególnego regionu. Wszyscy obrabiają kawę na terenach swoich farm, ponieważ każdy z nich dysponuje odpowiednią powierzchnią i infrastrukturą dla mokrej obróbki.

Plantacje te znajdują się na odległych, wiejskich obszarach i mają około 1 ha powierzchni. Większość plantatorów biorących udział w tej kolaboracji należy do autochtonicznej grupy Mam, która posiada swoją odrębną kulturę i język.

Pochodzenie: Gwatemala
Region:
 Santa Barbara
Obróbka: Washed
Wysokość uprawy: 1900 m n.p.m.
Odmiana: Caturra
Data palenia: 12.10.2021

Dostępność: brak towaru

Cena: 38,00 zł
  • nowość

Manufaktura Kawy - Kenia Nyeri Kagumoini 250 g

Manufaktura Kawy - Kenia Nyeri Kagumoini 250 g
Manufaktura Kawy - Kenia Nyeri Kagumoini 250 g

Kawa pochodząca z dystryktu Nyeri w Kenii – kraju słynącego z uprawy najbardziej intensywnych kaw na świecie. Ziarna kawowca zbierane są tam na wysokości 1700 - 1800 m n.p.m. przez drobnych rolników zrzeszonych w spółdzielni Muga, a następnie dostarczane do młyna Kagumoini. Jego nazwa w języku rdzennej grupy etnicznej Kikuju oznacza „drzewo figowe”, co jest ukłonem w stronę bogactwa fig, które są powszechnie spotykane w tym regionie dzięki żyznej, wulkanicznej glebie. Usytuowanie młyna na południowych zboczach masywu górskiego Mount Kenia i dopływ świeżej wody z pobliskich źródeł Ruiru sprzyjają obróbce wisienek kawy. Do młyna trafiają zbiory od setek okolicznych rolników należących do spółdzielni. Dzięki wspólnym wysiłkom Kagumoini produkuje wysokiej jakości kawę odznaczającą się delikatną, wyrazistą kwasowością i słodkimi, pikantnymi aromatami.

Kraj pochodzenia: Kenia
Region: Nyeri
Proces: Natural
Wysokość upraw: 1700 - 800 m n.p.m.
Profil smakowy: Porzeczki, Malina, Pigwa, Agrest, Aronia
Data palenia: 21.10.2021

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 1 dni

Cena: 52,00 zł
szt.
  • nowość

Hard Beans - Brazylia Samambaia Yellow Bourbon 250 g

Hard Beans - Brazylia Samambaia Yellow Bourbon 250 g
Hard Beans - Brazylia Samambaia Yellow Bourbon 250 g

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, idealna do Dripa V60, Chemexa,  Kalitty, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. Klasyczna Brazylia z obróbki pulped natural, w filiżance wyczuwalne nuty herbatników, toffi, mlecznej czekolady i czerwonych jabłek.

Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Sul de Minas
Metoda obróbki: Pulped natural
Odmiana: Yellow Bourbon
Położenie upraw: 1200 m n.p.m.
Data palenia: 11.10.2021

 
 

Dostępność: brak towaru

Cena: 39,00 zł
  • nowość

Manufaktura Kawy - Peru Kuelap FTO 250 g

Manufaktura Kawy - Peru Kuelap FTO 250 g
Manufaktura Kawy - Peru Kuelap FTO 250 g

Arabika pochodząca z upraw znajdujących się na wzgórzach rzeki Utcubamba w regionie Amazonas w Peru. Kawa Kuelap, nazywana „kawą z chmur”, rośnie na wysokości 1200-1800 m n.p.m. na wulkanicznej glebie z dużą zawartością materiału organicznego.

Peru Kuelap FTO to wyśmienita kawa posiadająca certyfikat Fairtrade. Charakteryzuje się kremowym body i średnią kwasowością oraz nutami kwiatowymi z dodatkiem soczystych owoców oraz czarnej porzeczki.

Region: Peru / Amazonas
Wysokość: 1200-1800 metrów n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Nuty smakowe: Kwiaty, Czarna porzeczka, Soczyste owoce
Data palenia: 12.10.2021

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 1 dni

Cena: 45,00 zł
szt.
  • nowość

Manufaktura Kawy - Burundi Kibira 250 g

Manufaktura Kawy - Burundi Kibira 250 g
Manufaktura Kawy - Burundi Kibira 250 g

Kawa pochodząca z zielonych płaskowyżów Burundi, uprawiana na wysokości 1600-2100 m n.p.m. przez ponad 5000 okolicznych rolników zrzeszonych w organizacji Long Miles Coffee, założonej przez Bena i Kristy Carlsonów.

Wierząc, że „kawa ma zdolność zmiany krajobrazu i transformacji ludzi”, chcieli oni stworzyć lepsze warunki życia dla lokalnych społeczności usprawniając uprawę kawy. Nazwa „Kibira” wyraża wdzięczność lokalnemu lasowi deszczowemu o tej samej nazwie, zapewniającemu chłodny mikroklimat sprzyjający uprawie kawowców w Burundi.

Wisienki tej arabiki są zbierane na jedenastu wzgórzach w północnej części Burundi. Po wyselekcjonowaniu wysychają w całości na słońcu. W wyniku naturalnej obróbki powstaje kawa wyróżniająca się nutami pomarańczy, brzoskwini, syropu klonowego i moreli.

Region: północna część Burundi
Wysokość: 1600-2100 metrów n.p.m.
Proces: Natural
Nuty smakowe: Pomarańcza, Brzoskwinia, Syrop klonowy, Morela
Jakość kawy: powyżej 85 pkt
Data palenia: 21.10.2021 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 1 dni

Cena: 43,00 zł
szt.
  • nowość
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl